Nog meer weten

1. Filmpje ‘A few weeks in Peru’

Dit filmpje is een reisverhaal van een toerist. Toch geeft het een divers beeld van het dagelijks leven in Peru. Het bevat heel wat elementen die tijdens hoofdstuk 2 aan bod komen:
  • Er komen beelden uit de stad Lima en Cusco aan bod, zoals de drukke wegen, het nachtleven, de brandweerwagen. Die worden afgewisseld met beelden van het platteland. Je krijgt een realistisch beeld van het leven in het Andesgebergte in al haar glorie: rivieren, velden, bergflanken, de vele dieren (koeien, lama’s, ezels, kippen, honden,…), landbouwactiviteiten en het proces van de wol.
  • Verschillende transportmiddelen komen aan bod: bus, mototaxi, auto, trein, handkar voor vervoer van producten,…
  • Er is afwisseling te zien tussen confectiekledij (trainingsbroeken, T-shirts,…) en traditionele stoffen en kledingstukken. De vele hoofddeksels (hoeden, petten, mutsen) worden ook in beeld gebracht. De sandalen, gemaakt van het rubber van autobanden komen ook even in beeld.
  • Er wordt een grote verscheidenheid aan handelsproducten afgebeeld, die voornamelijk op straat maar ook op overdekte markten of in supermarkten verkocht worden: frisdrank, hoeden, voedingswaren, ballonnen, gekookte maïskolven, popcorn, peulvruchten,…
  • Het geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan jobs in de stad: straatverkoop, wegenarbeiders, buschauffeurs, marktkramers,… Er is ook een kort fragment dat duidt op het feit dat veel mensen op zoek zijn naar werk in Lima (werkaanbiedingen aan de muur aangeplakt).
  • Enkele beelden zeggen iets over de voedingsgewoonten in Peru: de traditionele manier van koken in aarden potten enerzijds maar ook pizza’s in fastfoodketens en cappuccino’s in koffiebars.

2. Filmpje ‘Vamos a Peru: Manthoc’

Eind december 2014 vertrokken 16 enthousiaste zesdejaarsleerlingen op inleefreis naar Peru. Een initiatief van Broederlijk Delen en VIA Don Bosco. Dit filmpje is een overzicht van hun bezoek aan de organisatie Manthoc.

Nicolle (13), Liz (16) en Michael (13) vertellen over Manthoc, een beweging van en voor werkende kinderen en jongeren. Ze willen de hoofdrolspelers worden van hun eigen bestaan en zo hun levens- en werkomstandigheden verbeteren.

Manthoc is niet gekant tegen elke vorm van kinderarbeid. Kinderen werken meestal om bij te dragen tot het gezinsinkomen. Manthoc ziet deze realiteit onder ogen en wil werkende kinderen een stevige plaats in de maatschappij aanbieden. Daarvoor hebben ze zelfrespect nodig en een herwaardering van hun werk. Toegang tot onderwijs en de strijd tegen alle vormen van uitbuiting van kinderen passen in deze visie.

Hoe Manthoc kinderen en jongeren hierbij ondersteunt, zie je in dit fragment.

 

3. Filmpje ‘Een vriendenprijs?’ 

Arnoud laat z’n laarzen invetten door Edmundo, een bekend schoenpoetser in Cuzco.

 

4. Filmpje ‘Braambos over de campagne 2015’

Het VRT-programma Braambos over de Broederlijk Delen campagne 2015 “Marco is een boer en wil dat blijven”.

De reportage maakt gebruik van opnames tijdens het lanceermoment in Malle, Antwerpen en fragmenten uit de campagnefilm. Ook de Peruaanse kunstenaar Teodoro Ramirez vertelt over zijn engagement als kunstenaar.

5. Filosoferen met kinderen

6. Actualiteit

Terug naar overzicht
<
>
x
content crackers twitter content crackers facebook content crackers google+ content crackers linkedin content crackers mail content crackers whatsapp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

x